WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 
De piramideteksten van Merenre.

Bezweringen voor het aansluiten bij de goden.

(Gallerij, noord einde.)


Door te klikken op het oog van Horus, opent zich een Word-document met daarin de afbeelding(en)
van de hiërogliefen tekst van de desbetreffende bezwering.

HET AANROEPEN VAN DE GODEN
363

(Zie bezwering 176 van Unas)

oog

AANSLUITEN BIJ DE GODEN
364

(Zie bezwering 504 van Pepi I)

oog

365
oog

Recitatie
Nemtiemzaf Merenre, uw moeder Noet heeft u gebraad uit het westen. Nadat u bent afgedaald in het westen als een bezitter van eer, heeft uw moeder Isis u gebaard in het Akhbit.
Gij zult uw twee handen ontvangen van de noorderwind, uw [.…] zal volledig bewaterd zijn in het zog van (letterlijk: na) de noorderwind, vader Nemtiemzaf Merenre.
Het riet-perceel zal zich vullen, het Kronkelende Kanaal zal vollopen en het Verpleeg Kanaal zal open zijn voor deze Nemtiemzaf Merenre, zodat hij er op kan varen naar het Akhet, naar de plaats waar de goden zijn geboren en gij zult daar geboren worden met hen.
De rietenboten der hemel zijn gereed gemaakt voor de Zon, zodat hij er op kan varen naar het Akhet, naar de plaats waar de goden zijn geboren en hij zal daar worden geboren met hen: De rietenboten der hemel zijn gereed gemaakt voor de Nemtiemzaf Merenre, zodat hij er op kan varen naar het Akhet, naar de plaats waar de goden zijn geboren en hij zal daar worden geboren met hen.
Uw zuster Sothis en uw broer/zus, de ochtend god---gij zult tussen hen in zitten op de geweldige zetel naast de Tweevoudige Enneade.
Een verklaring zal worden gebracht naar de vier heuvel-goden, die verantwoordelijk zijn voor (letterlijk zitten op) hun staven en opduiken uit het oostelijk deel van de hemel en zij zullen deze goede verklaring van u brengen, die uw dochter de Koe heeft gesproken voor u, naar Ka's-toewijzer en Ka's-toewijzer zal deze goede verklaring van u brengen naar de Tweevoudige Enneade.
Henenti is degene die uw arm zal pakken als u aan boord gaat van de Zonneboot. Boord (ten gunste van) een konings-offer: boord en vaar.


DE GEEST AANSPREKEN ALS OSIRIS18
366
oog

Recitatie
Jij, Nemtiemzaf Merenre! Gegroet, eeuwige! Het stranden van de 'Grote Zwarte Stier' is gestrand voor u, u bent neergestreken in het neerstrijken van de oudere god, de bewieroken van hem met lang grijs haar is bewierookt voor u in Heliopolis.
Wees levend, wees levend! Wees gezaghebbend, wees gezaghebbend! Leven is geboren in uw zog. Wees levend!


367
oog

Recitatie
Nemtiemzaf Merenre, kom in vrede naar Osiris! Welkom aan u in vrede naar Osiris!
De moerassen zijn gevuld voor u, de oevers zijn overstroomd voor u als een konings-offer. Belangrijkste der Westerlingen zal uw arm pakken op de lip van de gebogen berg: (dit is) Osiris's beloning die hij zal geven aan u voor linnen.


368
oog

Recitatie
Er is gehakt door de schoffel, een gepresenteerd offer is neer gelegd, Tebi's land is neer gelegd.
De twee gebieden hebben geschreeuwd voor [vader] toen hij neerdaalde in de aarde, (zeggend)----Recitatie zonder pauze----"Geb, open uw mond aangaande uw zoon Osiris. Degene achter hem is voor ka, degene voor hem is voor vogel vangsten!"


369
en
370

(Zie bezwering 452-453 van Pepi I)

369 oog 370 oog371

(Zie bezwering 552 van Pepi I)

oog

372

(Zie bezwering 564 van Pepi II)

oog

AANROEPEN VAN DE GODEN
373

(Zie bezwering 181 van Teti)

oog

DE GEEST AANSPREKEN ALS OSIRIS
374

(Zie bezwering 14 van Pepi I)

oog

Notities ter verduidelijking van sommige delen van de tekst.
U kunt op het cijfer klikken om terug te gaan naar vanwaar u gekomen bent.
18 Het restant van de westmuur na bezwering 368 is niet gepubliceerd. Bezweringen 369-372 zijn bekend voor deze sectie, maar zij en hun rangschikking zijn niet gepubliceerd; hetzelfde geldt voor de bezweringen 373-374 van de oostmuur.

Terug het vorige blad Naar de inhoudsopgave Naar het volgende blad

 

 

 
Rechts