WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 
Boek der Doden
Bezwering 92


Bezwering 921
P 1   Bezwering voor het openen van de tombe voor N's ziel en schadus zodat hij naar buiten kan gaan bij dag en macht heeft in zijn benen.
  2   Om te zeggen door N.:

a

S 1   Ga open en ga dicht! O gij die slaapt, ga open en ga dicht voor mijn ziel, overeenstemmend met het bevel van Horus. O Oog van Horus, red me, vestig mijn schoonheid op de vertex van Re.
  2   O Grote-stapper, wiens benen lang zijn, baan hier een weg voor mij, want mijn lichaam is gereed gemaakt.
  3   Ik ben Horus die zijn vader beschermd, ik ben hij die zijn vader en zijn moeder bracht met zijn staf;

b

S 1   Open een weg voor iemand die macht heeft in zijn benen, die de Grote God ziet in de Bark van Re alwaar zielen worden geexamineerd bij het begin van de berekening der jaren.
  2   Spaar mijn ziel voor mij, O Oog van Horus, die ornamenten bevestigd op de vertex van Re. Wanneer de duisternis in uw zicht is, gij bewakers van Osiris, houdt mijn ziel en mijn schaduw niet vast;
  3   Open een weg voor mijn ziel en mijn schaduw, opdat het de Grote God moge zien in het heiligdom op de dag van het examineren van de zielen. Moge het opnieuw spreken tegen Osiris. O gij wiens zetels verborgen zijn, bewakers van de ledematen van Osiris, die geesten tegenhouden en die de shaduwen der doden opsluiten en die mij pijn willen doen, gij zult mij geen pijn doen.
  4   'Ga ver weg, want jouw ka is bij je als een ziel', zeggen de bewakers van de ledematen van Osiris die de schaduwen van de doden tegenhouden, 'voor het geval dat je gegrepen wordt door de hemel en vastgebonden wordt door de aarde; mogen de slachters niet bij je zijn, want jij hebt macht in jouw benen. Wees ver weg van jouw lijk die op aarde is'.
Ga terug jij die de tombe van Osiris bewaakt!
T     Wat betreft iemand die deze bezwering kent, hij zal naar buiten gaan bij dag en zijn ziel zal niet worden opgesloten.

Bezwering 92: BM 10470-18.

Rechts detail:
Ani open zijn tombe en wordt daarna afgebeeld er van weglopend, terwijl zijn ziel met mensenhoofd
een shen-ring draagt, symbool voor de eeuwigheid en beschermend boven hem vliegt.

Bezwering 92: BM 9949-3.

Rechts detail:
Khary opent de deur van zijn tombe om het mogelijk te maken dat zijn ziel met mensenhoofd eruit kan vliegen.
1 Gebaseerd op Ea1 (18de dynastie) met toevoeging aan het eind van b § S 4 geleverd door Aa2 (18de dynastie) en § T toegevoegd uit Cg3(21ste dynastie), Vignet van Aa2 toont N.'s ziel, een vogel met mensenhoofd uit een open tombe vliegen, terwijl Cc4 (18de dynastie) en Ap5 (19de dynastie of later) N. bovendien toont bij het openen van een deel van een dubbele deur (zie § P 1). Pb6 (18de/19de dynastie) toont zowel N.'s schaduw als zijn vliegende ziel, beiden buiten de tombe; het dak van de tombe stelt de horizon voor, met de zon opkomend tussen bergen.

Oude Egyptische aangehaalde documenten.
Symbool Datum en beschrijving: Zie:
1 Ea 18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van Nwnw uit Thebe, BM 10477 Hunefer etc., British Museum, Catalogus van de Egyptische religieuze papyri
2 Aa 18de dynastie  hiërogliefen  papyrus  van Nb.sny uit Memphis, BM 9900 (Pap. Burton) Bv. BM, foto's van het papyrus van Nebseni (1876), Edouard Naville.
3 Cg

21ste dynastie hiëratisch  papyrus  van GAt~zSn uit Thebe, Caïro

ibib. II (1914)
4 Cc 18de dynastie  hiërogliefen  papyrus  van Imn-Htp gekocht in Thebe, Caïro (Pap. Boulak 21) A. Mariette, Les papyrus egyptiens du Muse de Boulaq ... III (1876) Pls. 6-8, 4-5, 1-3, 9-11 ;* Nav.
5 Ap 19de dynastie (of later),  hiërogliefen  papyrus van Khary Wesay uit Memphis(?). BM 9949 Nav.
6 Pb 18de/19de dynastie hiërogliefen  papyrus  van &wri , L3092 Bv. Nav.

 

Gebruikte afkortingen
Ptol Ptolemaeïsche periode.
Pers Perzische periode.
CT Coffintexts, sarcofaagteksten.
BM British Museum
OIP LXXXII The Egyptian Book of the Dead documents in the Oriental Institute Museum at the University of Chicago, edited by Thomas George Allen. 1960.

 

Terug naar de Inhoudsopgave Terug naar Bezwering 91 Naar Bezwering 93

 

 
Rechts