WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 
Boek der Doden
Bezweringen 90 en 91


Bezwering 901
P 1   Bezwering voor het verwijderen van dwaze spraak uit de mond.
  2   Om te zeggen door N.:
S 1   O gij die handen afhakt en nekken breekt en die dwaasheid stopt in de monden van de geesten om de magie die in hun lichamen zit, gij zult mij niet zien met die ogen van u, met wie gij ziet, (gij zult knielen) op uw knieën, gij zult aanpakken met uw gezicht achter u, gij zult kijken naar de beulen behorend tot Shu die volgen nadat gij uw hoofd heeft afgehakt en om uw nek te breken in opdracht van hem die zijn heer heeft gered, dit is omdat wat je hebt gezegd over wat je mij zult aandoen, namelijk het plaatsen van dwaasheid in mijn mond met de intentie om mijn hoofd af te hakken, mijn nek te breken en mijn mond te sluiten omwille van de magie die in mijn lichaam is, net zoals je deed met de geesten omwille van de magie die in hun lichamen zat.
  2   Draai om bij het oordeel dat Isis uitsprak toen je kwam om de dwaasheid in de mond van Osiris te stoppen naar de wens van zijn vijand Seth, zeggend tegen jou: 'Moge de vlam van het Oog van Horus voortgaan tegen jou binnenin het Oog van Atoem, welke gewond was geraakt op dit nacht toen het jou opslokte. Wijk terug van Osiris, want gruwel van jou zit in hem - en vice versa; wijk terug van mij, want gruwel van jou zit in me - en vice versa. Als je me tegen komt, zal ik tegen je spreken, ga terug naar de beulen behorend tot Shu ...

Onder: BM 10257-9 Bezwering 90

Horemheb reikt een papyrusscroll aan Thoth aan, die staat met een ankh en een was-scepter vasthoudend.
Bezwering 912

Bezwering 91: BM 10470-17.

Rechts detail:
Ani's ziel met mensenhoofd staat voor de deur van de tombe van isis.

P 1   Bezwering om N.'s ziel niet tegen te houden in het rijk van de doden.
  2   Hij zegt:
S     O gij die verheven is, die aanbid wordt, wiens macht groot is, een Ram buitengewoon verheven, waarvoor de vrees is ingeprent in de goden als gij verschijnt op uw prachtige troon: gij zult een weg banen voor mij en mijn ziel, mijn geest en mijn schaduw, want ik ben voorzien. Ik ben een waardige ziel: baan een weg voor mij naar de plaats waar Re en Hathor zijn.
T 1   Wat betreft iemand die deze bezwering kent, hij zal een uitgeruste geest worden in het rijk der doden, hij zal niet worden tegengehouden bij welke poort dan ook van het westen zowel komend als gaand.
  2   Een echt uitmuntende bezwering, miljoenen keren bewezen.

Bezwering 91: BM 10471-7.

Rechts detail:
Nakht, met zijn ziel met mensenhoofd voor hem vliegend, wandelt richting zijn tombe met piramidevormig dak, waarvoor een boom groeit.
1 Gebaseerd op Ea1 (18de dynastie) Vignette van T2 (Ptol.) toont N. staand voor Thoth, die hem een soort papyrus rol aanreikt, met daarop waarschijnlijk de bezweringen die N. beweerrt te kennen. (§ S 1)
2 Gebaseerd op Ea1 (18de dynastie), voor §§ P en S op Lc3 (19de/20ste dynastie) voor § T 1 en op Cg4 (21ste dynastie) voor § T 2. Vignet van Pc5 (18de dynastie) (zie afb. hieronder) toont een ziel als vogel met mensenhoofd op een standaard kijkend naar een kom met voedsel offers.


Afbeelding van Pc

Bron: Totenbuchprojekt Bonn, TM 134307, <totenbuch.awk.nrw.de/objekt/tm134307>

18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van §nnA L3074Oude Egyptische aangehaalde documenten.
Symbool Datum en beschrijving: Zie:
1 Ea 18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van Nu uit Thebe, BM 10477 Hunefer etc., British Museum, Catalogus van de Egyptische religieuze papyri
2 T Ptolemeïsch hiërogliefen papyrus van Iw.f-anx, Turijn. R. Lepsius, Das Todtenbuch der Ägypter (1842)
3 Lc 19de/20ste dynastie, hiërogliefen  papyrus @r- m-Ax-bit van uit Thebe, Leyden T 6. Nav,
4 Cg

21ste dynastie hiëratisch  papyrus  van GAt~zSn uit Thebe, Caïro

ibib. II (1914)
5 Pc 18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van §nnA L3074 Edouard Naville, Das aegyptische Todtenbuch der XVIII. bis XX. Dynastie. Aus versehiedenen Urkunden zusainmengestelit und hrsg.... Berlin, 1886. 3 v. [Einleitung and I-I1.]


Middels onderstaande link komt u terecht bij afbeeldingen van het papyrus T:

Afbeeldingen van het papyrus T

 

Gebruikte afkortingen
Ptol Ptolemaeïsche periode.
Pers Perzische periode.
CT Coffintexts, sarcofaagteksten.
BM British Museum
OIP LXXXII The Egyptian Book of the Dead documents in the Oriental Institute Museum at the University of Chicago, edited by Thomas George Allen. 1960.

 

Terug naar de Inhoudsopgave Terug naar Bezwering 89 Naar Bezwering 92

 

 
Rechts