WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 
Boek der Doden
Bezweringen 122 en 123


Bezwering 1221

a

P 1   Bezwering voor het naar binnengaan na het naar buitengaan.
  2   Om te zeggen door N.:
S 1   Open voor mij. "Wie bent u? Wat bent u? Waar bent u geboren?" Ik ben één van jullie. ("Wie is dat bij u?" Zij zijn de Twee Mrty-Slangen. "Nou waar wilt u naar toe?" Richting hem die het aandurft om dicht bij de plaats van vernietiging te zijn. Hij zal me laten oversteken middels de Bark naar het huis van Hij Ddie Gezichten Herkend.)2
  2   Assembleur van Zielen is de naam van de veerman; Haarkammer is de naam van de roeiers; 'How (Wide) Awake' is de naam van zijn (d.w.z. de veerboot) boegtouw. ┌Onwelriekend┐is de naam van de sturende roeier; Betrouwbaar en Accuraat is de naam van zijn schep(lepel). Ga verder met meer van dergelijke voor mijn oversteek als ik in de zee ben gezet, met het geven van een kan melk aan mij, een koek, een kan bier, een brood en een homp vlees uit de tempel van Anubis.

b

P     Variant:
S     Aan mij behoort alles en het geheel er van is aan mij gegeven. Ik ben naar binnen gegaan als een valk, ik ben naar buiten gekomen als een feniks; de Morgen Ster heeft een pad gemaakt voor mij en ik treed in vrede binnen in het prachtige Westen.
Ik behoor tot de Tuin van Osiris en een pad is voor mij gemaakt zodat ik er in kan gaan om Osiris de Heer van het Leven te aanbidden.
Boek der Doden - bezwering 123

 

Bezwering 123, BM 10554-28

Rechts detail:
Nesitanebtasheru staat voor de hiërogliefen die het Grote Verblijf voorstellen.

Bezwering 1233
P 1   Bezwering voor het betreden van het Belangrijke Huis.
  2   Om te zeggen door N.:
S     Heil aan u, Atoem! Ik ben Thoth die oordeelt tussen de Rivalen. Ik heb hun gevecht gestopt, ik heb hun treurnis weggeveegd, ik heb de buri-vis gepakt toen het wou vluchten, ik heb gedaan wat u heeft verordend in deze kwestie en nadien heb ik de nacht doorgebracht in mijn Oog (de maan).
Ik ben verstoken van iemand kwaad toedragen en ik ben gekomen opdat u mij kunt zien in het Huis van Hem van het dubbele gezicht in overeenstemming met wat dat was verordend; de oude mannen zijn onder mijn controle en de kleinen behoren tot mij.1 Gebaseerd op Ea1 (18de dynastie). Vignet van T2 (Ptol) toont N. buigend voor de ingang van een tombe op een helling.

2
Deze ommisie is van Ec3 (21ste dynastie) met hulp van CT. Deze laatste identificeert de vragenstellers als "de gezegende, die in het domein van de god is."
3 Gebaseerd op Ea1 (18de dynastie), met toevoegingen vanuit Pa4 (18de dynastie). Vignette van Ax5 (18de dynastie) ttont N. staand voor de ingang van een tombe.

Oude Egyptische aangehaalde documenten.
Symbool Datum en beschrijving: Zie:
1 Ea 18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van Nwnw uit Thebe, BM 10477 Hunefer etc., British Museum, Catalogus van de Egyptische religieuze papyri
2 T Ptolemeïsch hiërogliefen papyrus van Iw.f-anx, Turijn. R. Lepsius, Das Todtenbuch der Ägypter (1842)
3 Ec 21ste dynastie hiëratisch  papyrus  van  N (y)-s(y)-tA-nb(t)-iSw uit Thebe (TT 320), BM 10554
E.A. Wallis Budge, Het Greenfield Papyrus in het British Museum (1912)
4 Pa 18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van een onbekende man, L 3073 Edouard Naville, Das aegyptische Todtenbuch der XVIII. bis XX. Dynastie. Aus versehiedenen Urkunden zusainmengestelit und hrsg.... Berlin, 1886. 3 v. [Einleitung and I-I1.]
5 Ax 18de dynastie  hiërogliefen  papyrus  van BAksw uit Thebe, collectie van Mrs. Dent, Sudely Nav.


Middels onderstaande link komt u terecht bij afbeeldingen van het papyrus L 3073:

Afbeeldingen van het papyrus L 3073Middels onderstaande link komt u terecht bij afbeeldingen van het papyrus T:

Afbeeldingen van het papyrus TGebruikte afkortingen
Ptol Ptolemaeïsche periode.
Pers Perzische periode.
CT Coffintexts, sarcofaagteksten.
BM British Museum
OIP LXXXII The Egyptian Book of the Dead documents in the Oriental Institute Museum at the University of Chicago, edited by Thomas George Allen. 1960.

 

Terug naar de Inhoudsopgave Terug naar Bezwering 121 Naar Bezwering 124

 

 
Rechts