WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 
Amduat Boek der Poorten Index Vorig hoofdstuk Volgend hoofdstuk

De Egyptische Hemel en Hel.

Hoofdstuk 10 (vervolg)
Achtste divisie van de Duat

1. Het koninkrijk van Osiris, volgens het boek Amduat.


De naam van deze Divisie of Uur of Stad is, TEBAT-NETERU-S de Poort is genaamd AHA-AN-URT-NEF en de Godin van het Uur heet, NEBT-USHAU.
De Boot van AFU-RA komt nu bij één van de meest heilige plaatsen in het koninkrijk van Osiris, want daarin verblijven de vier vormen van Tatenen.
Kijkend naar de Boot, dan zien we dat Isis en SER er niet langer meer in zijn een feit dat aangeeft dat de gevaren gedurende de passage van deze Divisie niet groot zijn, tevens zien we dat de Boot wordt gesleept door een gezelschap van Goden.
Direct voor hen zijn negen Shemsu of "Volgers", d.w.z. dienaren (van Osiris) elk met een object voor hem, wat aangeeft dat hij goed gemummificeerd is, daarvoor zijn vier Rammen die elk een ander soort kroon dragen, die de vier vormen van Tatenen voorstellen.

De hoofden die zijn bevestigd aan de symbolen van de "Volgers" verschijnen alleen als ze de stem van AFU-RA horen en wanneer hij hun voorbij is dan verdwijnen ze. De grote messen die zij bezitten worden gebruikt bij het afslachten van een vijand van Ra die er in is geslaagd om deze Stad te betreden.

Aan de rechter- en linkerkant van het pad van AFU-RA bevinden zich een aantal "Cirkels" waarin Goden wonen die gemummificeerd zijn en voor wie alle voorgeschreven riten en ceremonieën zijn uitgevoerd. Het grootste aantal van deze Goden is niet goed bekend en hun exacte functies zijn niet goed begrepen.De "Cirkels" aan de rechterkant zijn:
1. HETEPET-NEB-S. 
2. HETEMET-KHEMIU. 
3. HAPSEMU-S.
4. SEHERT-BAIU-S.
5. AAT-SETEKAU.
6. De deur TES-AMEM-MIT-EM-SHETA-F.
Als AFU-RA langs deze Goden gaat vliegen hun deuren open en zij die er binnen zijn horen wat hij zegt en ze reageren daarop met kreten die lijken op die van een kater of "het lawaai van het verwarde mopperen van de levenden" of "het geluid van hen die naar het slagveld van Nun gaan" of "het geluid van de roep van de goddelijke havik van Horus" of "het gekwetter van de vogels in het nest van een watervogel".


De "Cirkels" aan de linkerkant zijn:
1. SESHETA.
2. TUAT.
3. AS-NETERU.
4. AAKEBI.
5. NEBT-SEMU-NIFU.
6. De deur TES-KHAIBITU-TUATIU.
De geluiden gemaakt door de Goden in deze "Cirkels" lijken op, "het gezoen van vele bijen", "het geluid van de gezwachtelden", "het geluid van mensen die klagen", "de geluiden van stieren en andere mannelijke dieren" en het geluid van hen die "smeekbeden maken d.m.v. terreur".Amduat Boek der Poorten Index Vorig hoofdstuk Volgend hoofdstuk

 

Disclaimer: Aangezien deze vertaling is gemaakt van een vertaling daterend uit 1905 van dhr. E. A. Wallis Budge, welke in het oud-Engels is geschreven, kan ik niet garanderen dat alles 100 procent juist is vertaald en tevens niet garanderen dat hij alles goed heeft vertaald. U zult dan ook af en toe een begrip in het Engels aantreffen waarvoor ik geen zinnige vertaling kon bedenken. Navraag bij een Dr. in de egyptologie levert de bevestiging op dat de transcripties van Wallis Budge niet geheel correct zijn en dus fouten bevatten.

Met vriendelijke groeten,
André de Ruiter

 

 

 
Rechts