WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 
Boek der Doden
Bezweringen 126


Bezwering 1261
P     Om te zeggen door N.:

S

1   O gij vier bavianen die zitten in de boeg van de Bark van Re, die waarheid doen verrijzen aan de heer van Allen, die een oordeel velt over arm en rijk, die de goden gunstig stemt met de adem van jullie monden, die goden-offers geeft aan de goden en invocatie-offers aan de geesten, die leven op waarheid en de waarheid opslokken, wiens harten zonder leugens zijn, die valsheid verafschuwen: verdrijf mijn zonde, grijp mijn valsheid vast en ik zal geen schuld hebben t.a.v. u. Sta toe dat ik de tombe mag openen, dat ik mag binnengaan in Rosetau en dat ik mag passeren door de geheime portalen van het Westen.
Daar zal aan mij gegeven worden een shens-koek, een kan bier en een persen-brood, net zoals die geesten die naar binnen en naar buiten gaan in Rosetau.
  2   De bavianen antwoorden:
Kom, zodat we jouw zonde kunnen verdrijven en jouw valsheid kunnen vastgrijpen, zodat de vrees voor jou op aarde zal zijn en de zonde die bij jou was op aarde verjaagt. Treedt binnen in Rosetau, passeer door de geheime portalen van het Westen en daar zal aan jou gegeven worden een shens-koek, een kan bier en een persen-brood en je kunt naar binnen en naar buiten gaan wanneer je maar wenst, net zoals die uitverkoren geesten die dagelijks worden ontboden in de horizon.

Boek der Doden - Bezwering 126

Bezwering 126 BM 10470-33

Rechts detail:
De vier bavianen die gehurkt zitten in de bark van Re, rondom een Meer van Vuur, met brandende vuurpotten tussen hun.
1 Gebaseerd op Ea1 (18de dynastie), Vignette van Ab2 (18de dynastie) toont een meer van vuur, waarbij op elke hoek een baviaan zit.

Oude Egyptische aangehaalde documenten.
Symbool Datum en beschrijving: Zie:
1 Ea 18de dynastie hiërogliefen  papyrus  van Nwnw uit Thebe, BM 10477 Hunefer etc., British Museum, Catalogus van de Egyptische religieuze papyri
2 Ab 18de dynastie  hiërogliefen  papyrus uit Thebe, BM 9913 (Pap. Salt 118) Nav.

 

Gebruikte afkortingen
Ptol Ptolemaeïsche periode.
Pers Perzische periode.
CT Coffintexts, sarcofaagteksten.
BM British Museum
OIP LXXXII The Egyptian Book of the Dead documents in the Oriental Institute Museum at the University of Chicago, edited by Thomas George Allen. 1960.

 

Terug naar de Inhoudsopgave Terug naar Bezwering 125 Naar Bezwering 127

 

 
Rechts