WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 

 

De piramideteksten van Unas.

Bezweringen voor de bescherming van de mummie.

(Grafkamer, westelijke gevelpunt.)


Klik op het Oog van Horus om een afbeelding te zien van de hiëroglieven,
die bij de desbetreffende bezwering horen.

BEZWERINGEN TEGEN SLANGEN EN SCHORPIOENEN
001

Recitatie.
De vlecht is verstrengeld door de vlecht1, het kalf met de scheve tanden2 die tevoorschijn komt uit de tuin is omstrengeld. Aarde verslindt wat uit u is voortgekomen! Monster, ga liggen, kruip weg! De dienaar van de zonneschijn is gevallen in het water! Slang, val om, zodat de zon je kan zien!


002

Recitatie.
De kop van de grote zwarte stier is afgehakt. Hpnw-slang, ik zeg dit over jou! God-verjagende3 schorpioen, ik zeg dit over jou! Draai jezelf om, kruip de aarde in, gij over wie ik dit gezegd heb!


003

Recitatie.
Een oogopslag heeft een oogopslag gevangen, het gezicht heeft het gezicht gezien.
Het zwartgroene mes is het tegengekomen.


004

Recitatie.
Dit is de vingernagel van Atoem, degene op de wervelkolom van Kas-Toewijzers rug, degene die de opschudding verwijderd uit Heliopolis. Val neer, kruip weg!.


005

Recitatie.
Jullie twee (gif) spugers zijn in de aarde, (slang), uw skelet bevindt zich in het hol. Er is water neer gegoten, de vlieger en de schreeuwer4 zijn opgestaan, jou mond zal worden gesloten door de Smst-fetis, de mond van de Smst-fetis zal worden gesloten door Mafdet en de ene die vrij is gemaakt zal worden gebeten door de Vlecht.

O Zon! Bij de aarde voor Unas, bijt Geb voor Unas, bijt voor Unas de vader van degene die hem wilde bijten! Dit is degene die Unas wilde bijten onmiddellijk nadat hij Unas zag; Unas heeft hem niet gebeten. Hij is degene die tegn Unas optrad, direct nadat die naar Unas keek; Unas trad niet op tegen hem.

Jij bijt Unas, (slang) en hij zal jou er één (bijt) geven, jij kijkt naar Unas en hij zal jou een tweede (bijt) geven. Vlecht is gebeten door een vlecht, een vlecht is gebeten door Vlecht5.

De hemel is verstrengeld geweest, de aarde is verstrengeld geweest, (ooit) is De Orginele, ene die de leiding heeft over de rxt-mensen, verstrengeld geweest6, de (krokodil)-god wiens hoofd blind is zal worden verstrengeld en schorpioen jij zelf zult worden verstrengeld.

Dit zijn de twee bezweringen van Elefantine die zich in de mond van Osiris bevinden, welke Horus heeft geuit op de ruggengraat (van de overledene).


Afbeelding van de piramideteksten in de sarcofaagkamer van Unas, westelijke gevelpunt.
PT Unas


006

Recitatie.
Uw bot is uitgebeend en jij bent uitgebeend7. Verlangens zijn aan banden gelegd en de pijlers in de plek van de (steen)ovens zijn geveld. Het is Hemen.


007

Recitatie.
Vasculaire, vasculaire! Rudimentaire, rudimentaire!8.Jij lange van zijn moeder!----Tweemaal. Vloeibare, vloeibare, Iati(-monster) schend de heiligheid niet(?)


008

Recitatie.
De cobra die uit de aarde gekomen is, is gevallen, het vuur afkomstig van Noe is gevallen. Val neer, kruip weg!


009

Recitatie.
Op uw gezicht, jij op uw kronkel! Ga naar benden op uw wervels, jij binnen het kreupelhout! Wend af van haar die jubelt over haar twee gelijkende gezichten!


010

Recitatie.
Jij lange, geslagen flank, geslagen flank! Jij hebt gecopuleerd met het paar vrouwelijke poortwachters (jrtj rwt) en portiers (jrtj aA) van mijn vereerde soeverein.


011

Recitatie.
Vertrapte van het binnenhof, twee keer vertrapt, één van het hart, verpletterde/fijngehakte, Zoon van hjfgt --- dat is uw naam.


012

Recitatie.
Het speeksel is afgelopen, wat in de (gif) zakken zit is gegaan naar het huis van zijn moeder. Ga liggen monster!


013

Recitatie.
Het brood van uw vader is voor jou9, jij wiens aanval gefaald heeft! Uw eigen brood van uw vader is voor jou, jij wiens aanval gefaald heeft! Het Goud der Jubelstemming, Zichtbaar door de Hitte10, dat is uw stier, de verhevene tegen wie die is gedaan.


014

Recitatie.
De Witte Kroon is opgedoken en slokte de geweldige op. De tong van de Witte Kroon heeft de geweldige opgeslokt, er is niets (anders) wat de tong zag.


015

Recitatie.
Cobra aan de hemel! Horus ‘s duizendpoot op de aarde!
De hoeder van Horus ‘s stier(en) stapt – Unas heeft gestapt op het glijden (slang) van Horus, (alleen maar doordat) Unas onwetend is, Unas wist het niet. Op uw gezicht, jij in uw kreupelhout! Wordt weggesleept, jij in uw grot! Horus ‘s oven welke over de gehele wereld is, O laat het monster wegwezen.


016

Recitatie.
Wand spuug, baksteen braak!11 Dat wat uit uw mond is gekomen heeft zich tegen uzelf gekeerd.


017

Recitatie.
Het vuur is gedoofd, geen lamp kan worden gevonden in het huis waar de Ombite is. De bijtende slang is overal in het huis van degene die hij wil bijten, is er in verstopt.


018

Recitatie.
Twee Hts-scepters, twee Hts-scepters, zijn voor twee strippen papyrus, zijn voor twee strippen papyrus12, als vertrapt brood.
Leeuw ga weg! Of je nu hier bent of dat je daar bent, dienaar, uitspugen!Notities ter verduidelijking van sommige delen van de tekst.
U kunt op het cijfer klikken om terug te gaan naar vanwaar u gekomen bent.
1 Het woord vlecht refereert hier naar een slang. (J.P. Allen, pag. 61 notitie 6)
2 Het kalf met scheve tanden is zou een metafoor  zijn voor  een slang, wiens enige paar tanden ook scheef zijn. (Shmakov W1 pag. 12)
3 Shmakov vraagt zich af of het woord God ervoor wel op zijn plaats is. (W2 pag. 12)
4 De vlieger (kite) en de schreeuwer (screecher) refereren naar respectievelijk Isis en Nephthys.
5 De voorstelling hier is hetzelfde als die in bezwering 1
6 Een verwijzing naar de zon of de levende koning.
7 “Been” verwijst hier naar de giftand van de slang. In de volgende zin, worden de giftanden “pijlers” in de mond van de slang genoemd (“de pijlers in de plek van de (steen)ovens”).
8 De slang wordt vergeleken met een penis die (giftig) vocht produceert.
9 De vader van de slang is de aarde en wat de aarde eet (zijn “brood”) is de slang die verdwijnt in de grond: d.w.z. de slang wordt bedreigd door een andere slang.
10 De zon.
11 De slang komt tevoorschijn van onder een lemen muur.
12 Deze bezwering roept de macht van twee scepters aan tegen twee slangen of wormen, die lijken gelijken op twee stroken papyrus medula.

Naar de startpagina Naar de inhoudsopgave Naar het volgende blad

 

 

 
Rechts