WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 

Aken:

Aken

Aken was de oppergod van Letopolis, hoofdstad van nomen 2 in het zuiden van Beneden Egypte, de god in de gedaante van de liggende ram van onbekende herkomst. Letopolis was ook de stad van Mekhenti-irty, een gemummificeerde valk van wie het rechteroog de Zon en het linkeroog de Maan symboliseerde. Later werd hij als Haroƫris (Horus de Grote) gelijkgesteld met Horus.

Gedurende de nacht was hij de veerman op de boot van Ra genoemd Meseket en bracht hij de onlangs overledenen over de rivier naar het achterland genoemd Amenty en ”Het Land in het Westen” één van de namen hiervoor.
Zijn meest voorkomende verschijning is als een man met het hoofd van een ram. Hij stond aan het roer en droeg zorg voor de laatste en meest belangrijke reis van de Egyptenaren. Hij werd ook wel genoemd Kherty (Cherty), wat betekend "De ene die dienstig is" (aan Osiris) de god der Doden, die de personen laat passeren naar het volgende leven nadat ze zijn beoordeeld in de Rechtbank van de Onderwereld. Op de bijgaande afbeelding staat de overledene op de voorkant in een wit kleed biddend om op het beste gedeelte van het volgende leven aan wal te worden gezet. Er waren twee mogelijkheden, namelijk de algemene regio genoemd Duat voor de “gewone” mensen of  Aaru welke meer gastvrij was voor zij die extra goed waren geweest voor de Goden gedurende hun leven.

 
Rechts