WELKOM IN VREDE
De goden en godinnen van het oude Egypte

Links

Aantal bezoekers:

Beginpagina algemeen Beginpagina Goden
Beginpagina Farao's

Contactformulier

Voor de vertalingen van de diverse boeken klik hieronder.

Boek der Doden
De Piramide Teksten
Het Boek Amduat

Het Boek der Poorten
Egyptische hemel en hel

 

 

Nemty (Nemti):


 
Nemty

Veerman Nemty brengt Isis over de rivier in zijn boot naar "Het eiland in het midden". De lading die is vastgemaakt onder de boot zou het voedsel kunnen zijn wat zij zei dat ze wou brengen naar de jonge herder die daar werkte.

Nemty ("Hij die reist") komt uit de provincie nr. 12 in Opper-Egypte en was de veerman die de goden over de rivier vervoerde naar het buitenleven.
Hij werd gelijkgesteld met Horus en werd afgeschilderd als een man met valkenkop in een boot (links).
Een verhaal zegt dat Re-Horakhte hem vertelde dat hij geen vrouwen die op Isis leken met de veerboot moet laten oversteken naar “Het eiland in het midden” waar sommige goden een belangrijke bijeenkomst hadden.
Isis kwam vermomd als een oude vrouw en vroeg om naar de overkant gebracht te worden om een kom met pap te brengen naar een jonge, maar Nemty weigerde zelfs na een aanbod om te eten.
Echter toen hij een gouden ring die om haar vinger zat kreeg, bracht hij haar naar de overkant.
Vervolgens verstoorde zij de bijeenkomst met behulp van hekserij en de goden bestraften Nemty voor zijn ongehoorzaamheid door al zijn tenen af te hakken.
Zijn naam komt terug in een aantal Koninklijke namen waarvan er één Merenre I Nemtyamsaf is, een farao van de zesde dynastie.

 
Rechts